26 Kasım 2010 Cuma

Cusco'dan Puno'ya Yolculuk

19 Kasım cuma günü Cusco'dan ayrılıp Puno'ya doğru yola çıkıyoruz. Tüm diğer tur günleri gibi erken başlayan bir gün daha...Cusco Puno arası 385 km. Bu arada yerel rehberimiz Peru'daki eyalet sistemini anlatıyor. Region denen eyalet sisteminde Lima, Cusco, Puno gibi ayrı region'lar. Güneydeki en büyük region Puno. Cusco'da Kechua, güneyde ise Aymara konuşuluyor. Kechua ve Aymara'lar ayrı ülke gibiler, yemekleri de farklı.

Yolda ilk durağımız bir bakkal. Buradaki bakkallardan ekmek alınması adettenmiş, yerel rehberimiz öyle söylüyor, artık akrabasının bakkalı mı doğru mudur bilemiyoruz :) Tur rehberimiz pideye benzeyen bir ekmeği alıyor ve hepimiz bir parça koparıp yiyoruz. Buraya özel köy ekmeği, ancak tuzsuz daha çok tatlı bir ekmekti.

Ekmek satan bakkal
Andahuaylillas
Yolumuza bir süre devam ettikten sonra Andahuaylillas'ta duruyoruz. Amerika'nın Sistine Şapeli olarak adlandırılan bir kilise ziyareti yapacağız. Bu şapelde de yerli halkı hristiyan yapmak için yerel tanrıları kullandıklarını görüyoruz. Kilisenin içinde en tepede bir güneş figürü var. (inka'ların güneş tanrısını kiliseye sokarlarsa kendilerini de sokabilecekleri için). Ayrıca bazı amazon bitkileri de çizimler içinde yer alıyor. Kilise Aziz Pedro'nun hayatını anlatan çizimlerle dolu.

Kilisenin dışındaki meydanda bir de ufak pazar var. -haliyle satış potansiyeli olan her yere hemen satıcılar geliyor. her yerde aynı tip hediyelikler var, önerim beğendiğiniz yerde alın. hiç uzatmayın-

Andahuaylillas - Pazar

Andahuaylillas - Pazar

Andahuaylillas - Meydan


Andahuaylillas - Pazar

Andahuaylillas - Ara sokaklar

Andahuaylillas - San Pedro Şapeli Önü

Andahuaylillas
 Andahuaylillas'tan sonra yolumuza devam ediyoruz.



Raqchi
Bir sonraki durağımız Raqchi kasabası. Burada Wiracocha tanrısına adanmış bir tapınak bulunuyor. Wiracocha'nın tüm diğer tanrıları yarattığına inanılıyor.

Wiracocha Tapınağı çizimi
 
Wiracocha Tapınağı

Raqchi meydanı

Raqchi meydanı

Raqchi meydanında güler yüzlü satıcı
Cusco-Puno sınırı ve artık Puno'dayız
Yola devam... Cusco-Puno sınırında duruyoruz. 4.070 metre yükseklikteyiz.

Çevredeki bir çok köy yolculuk boyunca gördüklerimiz gibi çok fakir gözüküyor. Yerel rehberimiz birçok yerleşim yerinde elektrik, su ve kanalizasyon olmadığını belirtiyor. 2 iklim var: Yaz ve Kış. Yaz aylarında patates yetiştiriliyor. İnkalardan beri patatesi yer altında donduruyorlar ve bu şekilde kışın da yiyorlar. Evlerde baca bulunmuyor, tüm aile üşümemek için bir arada uyuyor. Peru'da 400 çeşit patates var. Puno'da ise 40-50 çeşit. Elektrik yoksa yemeği nasıl pişiriyorlar sorusu geliyor gruptan: Tezek yakarak.

Peru'da antik İnkaların devamı olan ve melez olmayan Kızılderililer var. Bunlar Kechualar, Aymaralar ve Afrikadan gelen köleler. Güney bölgeler diğerleri gibi karışmamış. Ortalama yaşam erkeklerde 68, kadınlarda 74 yaş.

Cusco-Puno sınırı

Cusco-Puno sınırı

Cusco-Puno sınırı

Cusco-Puno sınırı

Cusco-Puno sınırı
Pukara
Pukara'ya varıyoruz. Terkedilmiş bir Meksika kasabası gibi... Burada kazı çalışmalarında Güney Amerika'da yaşamış İnkaların ve diğer medeniyetlere ait buluntular (seramikler, heykeller,vb) sergileniyor. (Pukara, kırmızı toprak demekmiş). Sıklıkla video çektiğim için müzeden fotoğraf paylaşamıyorum.
Pukara

Pukara

Pukara'da dilenen kadın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder